Miten tulla ilopilleriksi

Näin netissä, että Saarijärvellä toimiva lastenasusteliike on ottanut nimekseen Ilopilleri.  Mikäs sen sopivampaa olisikaan!  Terveet ja onnelliset lapset ovat kaikki enemmän tai vähemmän ilopillereitä. Mieleeni muistuvat  ne kerrat, kun olin muotitoimittajana Pitti Bimbo-vaatemessuilla Firenzessä. Kyllä siinä itsellekin tuli todella iloinen olo katsellessa niitä iloa säihkyviä, suloisia lapsimalleja.  He olivat totta tosiaan oikeita ilopillereitä.

Melkein kaikki lapset ovat sellaisia jo luonnostaan.  Mutta, miten aikuisesta ihmisestä  voisi tulla Ilopilleri? No, onhan niitä toki järjestään hyväntuulisia aikuisiakin, joita voi pitää todellisina ilopillereinä. Mutta useimmat meistä eivät siihen pysty,  ja jotkut mököttävät melkein päivittäin.

Kenties Ilopilleriksi tuloa voisi opetella. Löysin näet Kellogg´s Special K:n sivuilta kokeilun arvoisen ohjeen,  jonka nyt tarjoan testattavaksi. Itse kyllä uskon sen tehoon, vaikken ole ehtinyt sitä vielä kokeilemaan,  enkä siis miksikään ilopilleriksi ole vielä muuttunut.

Kellog´sin mukaan kaiken A ja O on nauru. No, on minullakin nauru aika herkässä, kuten itkukin.  Siitä on vielä pitkä matka Ilopillerinä oloon. Elämässä kun ei suinkaan aina naurata. Ja "räkänokastakin tulee mies, muttei tyhjän naurajasta." Kuten uusmaalaisella äidilläni oli tapana sanoa. Se oli yksi niistä kuolemattomista sananparsista, joita hänellä oli joka lähtöön.

En ole saanut hänen geenejään, koska olin ottolapsena perheeseen otettu.  Ja ilmeisesti hän yrittikin kitkeä minusta pois sitä karjalaista "kevytmielisyyttä". Siinä kuitenkaan täysin onnistumatta. Mutta kyllä hän vaikutti jotenkin hillitsevästi minuun. Minä taas onnistuin muokkaamaan häntä hiukan valoisampaan elämänasenteeseen. Ja vanhoilla päivillään hän välistä nauroikin niin, että kyyneleet vierivät hänen silmistään. Ja naurusta ei ollut tulla loppua, kun vielä vitsailin niistä kyynelistä.

Mutta palataksemme Kellogg´siin: sen mukaan nauraessamme erittyy hyvinvointia edistäviä endorfiineja,  jotka lisäävät onnentunnetta ja toimivat myös kivun lievittäjinä.  Nauru on kuin sisäistä hölkkää,  ja se tarttuu haukotuksen tavoin.  Nauru tehoaa stressiinkin ja huonotuulisuuteen. Se rauhoittaa ja rentouttaa.  No,  tuossa nyt ei ollut mitään uutta.

Sen sijaan uutta voi olla se,  että tekonaurukin auttaa.  Kuulemma ns. nauruklubeissa aloitetaankin sillä,  ja se muuttuu vähitellen oikeaksi kunnon nauruksi.  Avuksi tulevat myös hauskat elokuvat, kirjat ja hilpeät radio-ohjelmat.

Positiivinen ajattelu auttaa myös. Ja ironia. Kun näemme koomista ikävissäkin tilanteissa. Monet arkipäivän tilanteet voivat muuttua huvittaviksi, kun otamme asiat rennosti. Hiukan ironiaa, niin elämä muodostuu siedettävämmäksi itsekullekin. Vaikkapa kaatosateella voi olla hauskaa, kun kukaan ei piittaa siitä, vaikka hiuksesi sojottaisivat eri suuntiin. Silloinhan tosi harva onnistuu esiintymään sen näköisenä, kuin olisi juuri käynyt kampaajalla.

Lisäksi Kellog´s suosittelee anti-valituspäivän kokeilua. Sinä päivänä ei saisi sanoa mitään negatiivista mistään. Siinä kyllä joutuu laittamaan likoon kaiken luovuutensa etsiessään ikävillekin asioille positiivisia puolia. Ja vähitellen siitä voikin tulla elämäntapa. (RVC)